Szentendrei Regnum Marianum

A Regnum Marianumot világi katolikus papok egy csoportja indította el a 19. század végén, Budapest egyik külső kerületében. A közösséget hivatalosan 1902-ben alapították meg, amikor Rómában bejegyezték “Mária-kongregációként”. Jelenleg a Regnum Marianum papok és laikus hívek közössége, tevékenysége a legfiatalabbtól az idős korosztályig kiterjed. A közösséget a Házfőnök vezeti, aki jelenleg Horváth István atya, őt öt tanácsadó segíti, együtt alkotják a „Hatokat”. Az általában 10-24 fős népek korosztályonként rétegekbe tartoznak; ezeket egy-egy rétegvezető irányítja.

A Szentendrei Regnum Marianum a ’90-es évek elején indult el, amikor a regnumi közösségben felnőtt Blanckenstein György atya, és a Tolonics házaspár vezényletével megalakult az első helyi közösség, a Tigrisek népe. 2003.11.08-án hivatalosan is csatlakoztunk a Regnumhoz, megalakult a Szentendrei Helyi Regnum, első elnökünk Szandányi Ákos volt. Közösségeinket hagyományainkhoz híven egy-egy fiatal lány és fiú vezeti. A csapatok heti rendszerességgel találkoznak a családoknál, havonta kirándulnak és minden évet közös nomád táborozással zárnak.

A szentendrei népek időrendi sorrendben: Tigrisek, Farkasok, Keselyűk, Bobolinkok, Jákók, Lundák, Ölyvek, Batlák, Csalogányok, Őrgébicsek, Cinegék, Citromsármányok, Motmotok, Zebrák, Keák, Nagy fakopáncsok, Királypingvinek, Szivárványcsőrű tukánok, Kék vércsék, Erdei fülesbaglyok, Bölények.

A Szentendrei Regnum Marianum jelenlegi vezetője (helyi elnöke) Perneczky Miklós. Ő az szrm-elnok@regnum.hu e-mail címen elérhető.

Néhány éve már Szentendrén is jelentkezhetnek a 2.és 3.osztályos gyerekek a Fészekbe. Innen indulnak a későbbi népek, itt “ki lehet próbálni”, hogy milyen is lesz a regnumi lét majd egy csapatban. A szervezőket az szrmfeszek@gmail.com címen lehet elérni.